Eindeloopbaan: regeringsplan krijgt bijval in peiling Le Soir-RTBF

De Belgen zijn te vinden voor het plan van de regering om de leeftijd voor brugpensioen op te trekken, zo blijkt uit een peiling in opdracht van Le Soir en de RTBF.

Belga

Op de vraag op welke leeftijd ze willen stoppen met werken, antwoordde een meerderheid de leeftijd van 61 jaar.

De Franstalige krant en de openbare omroep lieten tussen 30 september en 5 oktober naar het kiesgedrag peilen bij een staal van 1.658 Belgen en vroegen daarbij ook hun mening over verscheidene thema's die in de politieke actualiteit staan. De resultaten werden maandagavond in het televisiejournaal van de RTBF bekendgemaakt en staan dinsdag in Le Soir.

De helft van de ondervraagden wenst dat de regering Verhofstadt haar mandaat tot aan het einde in de lente van 2007 volbrengt (43 pct in Wallonië, 51 pct in Brussel, 45 pct in Vlaanderen). Hoop op vervroegde verkiezingen en een nieuwe coalitie is er bij 28 pct van de ondervraagden in Wallonië, 16 pct in Brussel en 31 pct in Vlaanderen.

Thema's in de actualiteit die de aandacht van de ondervraagden trekken, zijn in dalende lijn de gezondheidszorg (92 pct), de olieprijzen (85 pct), het einde van de loopbaan (78 pct), de vergoeding van schade veroorzaakt door overstromingen (66 pct), de terreurdreiging in België (64 pct), het communautaire debat (62 pct), de toetreding van Turkije tot de Europese Unie (55 pct), het Marshallplan (48 pct) en de geluidsoverlast van de luchthaven van Zaventem (47 pct).

Op de vraag op welke leeftijd ze zouden willen stoppen met werken, antwoordt een meerderheid voordat ze de leeftijd van 61 jaar bereikt hebben (78 pct in Wallonië, 58 pct in Brussel, 79 pct in Vlaanderen). Gemiddeld willen de Walen willen er liefst mee stoppen wanneer ze 58,5 jaar zijn, de Vlamingen op de leeftijd van 58,8 jaar en de Brusselaars op 60,8 jaar, aldus Le Soir.

Op de vraag of ze bereid zijn langer te werken om een hoger pensioen te krijgen, zegt 40 pct van de Walen en 39 pct van de Vlamingen "nee" (tegen 36 pct in Wallonië en 38 pct in Vlaanderen "ja"). In Brussel daarentegen antwoordt 50 pct "ja" en 32 pct "nee".

Ten slotte zeggen de ondervraagden voorstander te zijn van het plan van de regering om de brugpensioenleeftijd op te trekken.

De resultaten van de peiling naar het kiesgedrag werden eerder bekendgemaakt.

Nu in het nieuws