Kabila: eeuwige tegenstander van Mobutu

Print
President Laurent-Désiré Kabila van de Democratische Republiek Congo heeft gedurende zo'n 30 jaar zijn voorganger maarschalk Mobutu Sese Seko bestreden. Drie jaar geleden slaagde hij erin om Mobutu te doen aftreden. Nu is op zijn beurt een einde gekomen aan zijn regime.
Laurent-Désiré Kabila werd geboren in '39 in Manono in het noorden van Katanga. Hij was lid van de Luba-stam, studeerde politieke wetenschappen in Frankrijk en aan de universiteit van Dar es Salaam in Tanzania, waar hij de latere president van Oeganda, Yoweri Museveni, als medestudent had.
Op het ogenblik van de Kongolese onafhankelijkheid in '60 was Kabila leider van de jeugdbeweging in de politieke partij van 's lands eerste premier Lumumba, net als Kabila een pan-Afrikaanse socialist. Lumumba werd afgezet door stafchef Mobutu, en vermoord, een gebeurtenis die een vormende indruk op Kabila naliet. In '64 stond Kabila mede aan de leiding van één van de rebellieën die lumumbisten in delen van Kongo op het getouw zetten. Niemand minder dan Che Guevara diende Kabila van advies. In '65 maakte het Kongolese leger onder leiding van Mobutu een einde aan de opstand. Een jaar later was Mobutu aan de macht.
In '67 stichtte Kabila de PRP (Revolutionaire Volkspartij), die een 'marxistische' ministaat opzette in Zuid-Kivu. Het budget werd gevoed door handel in goud en ivoor. Aan de ministaat kwam een einde in '80. Kabila bracht de volgende 10 jaar grotendeels door in de Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam, handelend in goud. In oktober '96 dook Kabila plots weer op in het voetlicht, als leider van een revolte van Banyamulenge (etnische Tutsi's) in Zuid-Kivu. Met de steun van Museveni en het Rwandese leger onder Paul Kagame, op dat moment ook een Kabila-bondgenoot, slaagde Kabila erin het verzet tegen Mobutu te verenigen. Het Mobutu-regime stortte als een kaartenhuisje in elkaar, Kabila riep zichzelf in mei '97 uit tot president van de Democratische Republiek Kongo.
Algauw werd het bondgenootschap met Museveni en Kagame een open rivaliteit. Burgeroorlog en oorlog met de buurlanden brachten het Kongo van Kabila aan de rand van de afgrond.
Nu in het nieuws