Voormalig Oegandees president Milton Obote overleden

De voormalige Oegandese president Milton Obote is op 80-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Zuid-Afrika. Dat hebben verschillende media in Zambia maandag gemeld.

Belga

Details over het overlijden werden niet gegeven. Het bericht is bevestigd door Obotes jongste zoon.

Obote, die in 1966 bij een staatsgreep de macht overnam in de voormalige Britse kolonie, bracht de laatste 19 jaar van zijn leven door in Zambia.

De eerste termijn van Obote komt in 1971 ten einde als hij wordt afgezet door de gewelddadige legerleider Idi Amin. Amin krijgt steun van de Britten als hij op 25 januari de macht grijpt van Obote, wiens linkse bewind door het westen wordt gewantrouwd. Al binnen enkele dagen toont de zelf uitgeroepen president Amin zijn ware gezicht: legerofficieren, rechters en intellectuelen die Obote steunen, verdwijnen spoorloos. Hele dorpen worden met de grond gelijkgemaakt.

In 1979 wordt Amin afgezet, als troepen uit Tanzania een invasie doen en samen met Oegandese dissidenten de dictator op de vlucht jagen. Obote keert na negen jaar ballingschap in Tanzania naar Oeganda terug. Hij komt terug aan de macht op 15 december 1980 na de overwinning van zijn partij, Congres van het Oegandese Volk, bij de parlementsverkiezingen.

Op 27 juli 1985 wordt Obote met een militaire staatsgreep aan de dijk gezet. Hij wordt enkele dagen later opgevolgd door Tito Okello, opperbevelhebber van het leger. In 1985 moest hij vluchten naar Tanzania. Later vestigt hij zich in Zambia.

Nu in het nieuws