Servië-Montenegro zet cruciale stap in richting van Europese Unie

Europees commissaris voor Uitbreiding Olli Rehn heeft maandag de onderhandelingen met Servië-Montenegro over een stabilisatie- en associatie-akkoord met de Europese Unie geopend. Een verdere toenadering zal echter in grote mate afhankelijk zijn van de samenwerking van Belgrado met het internationale tribunaal voor ex-Joegoslavië in Den Haag.

Belga

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hadden vorige week maandag in Luxemburg het licht op groen gezet voor de opening van de gesprekken. "Dit is voor Servië-Montenegro een cruciale stap in de richting van de Europese Unie", beklemtoonde Rehn maandag op een ceremonie in Belgrado.

De eurocommissaris hoopt dat de gesprekken niet verstoord worden door de nakende onderhandelingen over het definitieve statuut van Kosovo, waar de Albanese meerderheid nog steeds onafhankelijkheid nastreeft.

Ook de onzekere toekomst van de Unie van Servië en Montenegro zou de toenadering tot Europa kunnen vertragen. De Montenegrijnen spelen immers nog steeds met het voornemen om volgend jaar een referendum over onafhankelijkheid te organiseren. De EU probeert dit voornemen af te remmen.

In zijn toespraak verklaarde president Svetozar Marovic dat "het lot van miljoenen burgers die een betere toekomst wensen belangrijker is dan het lot van enkelen die door het internationaal tribunaal van Den Haag beschuldigd worden van oorlogsmisdaden".

De president doelt daarmee op Ratko Mladic en Radovan Karadzic, respectievelijk de militaire en politieke leider van de Bosnische Serviërs. Ze worden verantwoordelijk worden geacht voor het bloedbad onder de moslims in Srebrenica in 1995. Het ritme van de toenadering tot Europa, zo bevestigde Rehn, hangt in grote mate af van de arrestatie en uitlevering van vooral Mladic.

Dat er toch reeds gesprekken met de Unie van start gaan, heeft te maken met de verbeterde samenwerking van Belgrado met het tribunaal in Den Haag. De Servische premier Vojislav Kostunica heeft sinds eind vorig jaar 16 Serviërs en Bosnische Serviërs overtuigd om zich aan te bieden in de Nederlandse hoofdstad.

Kroatië en Macedonië begonnen reeds vier jaar geleden gesprekken met de EU over een stabilisatie- en associatie-akkoord. In minder dan een jaar wisten beide landen die onderhandelingen af te ronden. Met Kroatië onderhandelt de EU sinds vorige week over het volwaardige lidmaatschap. Met Albanië onderhandelt Brussel reeds twee jaar en een half over een stabilisatie- en associatie-akkoord.

Nu in het nieuws