Top Sharon-Abbas opnieuw uitgesteld

De voor dinsdag geplande top tussen de Israëlische premier Ariel Sharon en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas is opnieuw uitgesteld. De twee gaan pas eind oktober of begin november om de tafel zitten, heeft de Palestijnse woordvoerder Nabil Abu Rdeneh maandag gezegd. De top, de eerste sinds Israëls terugtrekking uit de Gazastrook, was al een keer eerder uitgesteld.

AP Ned

Volgens Rdeneh is er meer voorbereidingstijd nodig om een aantal onenigheden op te lossen. In een gezamenlijke verklaring lieten de partijen weten dat ze hiertoe blijven overleggen. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat de onenigheden met name de overdracht van steden op de Westelijke Jordaanoever en de vrijlating van Palestijnse gevangenen betreffen. Israël is na een staakt-het-vuren in februari begonnen om het bestuur van vijf steden over te dragen, maar hield hiermee op omdat de Palestijnse Autoriteit te weinig zou doen om de radicale Palestijnse groepen in bedwang te houden. Israël droeg Jericho en Tulkarem over, maar nam die laatste stad vervolgens weer in.

De Israëlische minister van defensie Shaul Mofaz verzet zich tegen de verdere overdracht van steden op de Westoever aan de Palestijnen, maakte zijn ministerie zondag bekend. Ook weigert hij de Palestijnse veiligheidstroepen meer wapens te geven. De Palestijnen willen tevens dat Israël de grens tussen de Gazastrook en Egypte openstelt. Ook zeggen ze dat hun veiligheidstroepen meer wapens nodig hebben.

Nu in het nieuws