Kanselier Merkel: "Goede deal"

CDU-leider Angela Merkel wordt de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland en de SPD krijgt in ruil voor het terugtreden van zittend bondskanselier Gerhard Schröder acht van de veertien te verdelen kabinetsposten.

AP Ned

Merkel bevestigde de deal maandag op een persconferentie en noemde deze "goed en redelijk". Ze zei dat de partijen ernaar streven de formele coalitiebesprekingen die nu op basis daarvan zullen worden gevoerd, voor 12 november af te ronden.

De coalitiepartners zijn het erover eens dat er voor Duitsland geen andere koers is dan die van hervormingen, zei Merkel. Zij zei er vertrouwen in te hebben dat zij het met de Sociaal-Democraten eens zal kunnen worden over een gezamenlijk buitenlands beleid.

Wat Schröder nu gaat doen is nog niet duidelijk. "We zullen zien wat de dag brengt", zei zijn woordvoerder Bela Anda op de vraag of Schröder zijn vertrek uit de politiek zal aankondigen.

De partijleidingen van SPD, CDU en CSU zijn alle akkoord met de verdeling van de kabinetsposten. De partijcongressen moeten ook nog akkoord gaan en na afronding van de coalitiebesprekingen moet het kabinet worden goedgekeurd door het parlement.

De Europese Unie en de NAVO hebben Merkel al gefeliciteerd. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei Merkel, de nieuwe regering en de Duitse bevolking het allerbeste te wensen. NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer zei het belangrijk te vinden dat een vrouw regeringsleider wordt in Duitsland.

De (rechtse) Franse minister van buitenlandse zaken Philippe Douste-Blazy zei verheugd te zijn dat Duitsland een periode van onzekerheid achter zich kan laten. "Frankrijk is Duitslands naaste partner", zei de minister. "We hebben samen heel veel werk te doen." Douste-Blazy zei er alle vertrouwen in te hebben dat Merkel wat betreft de samenwerking met Frankrijk de weg van haar voorganger Schröder zal volgen. De conservatieve regeringspartij UMP zei blij te zijn dat in Duitsland "de partij van hervorming zegeviert over het conservatisme van extreem-links".

Nu in het nieuws