Plunderingen in Kashmir bij gebrek aan noodhulp

In Pakistaans Kashmir zijn maandag gevechten uitgebroken tussen winkeliers en slachtoffers van de aardbeving van afgelopen weekend die bij gebrek aan voedsel aan het plunderen zijn geslagen.

AP Ned

Omdat veel wegen als gevolg van de beving zijn verdwenen onder modder en rotsen hebben de Pakistaanse autoriteiten grote moeite hulpgoederen in het getroffen gebied te krijgen. Het dodental in Pakistan is inmiddels vastgesteld op dertigduizend, maar de verwachting is dat het nog verder zal oplopen.

Hele families schuilden in de nacht van zondag op maandag in zelfgemaakte tenten omdat hun huizen zijn weggevaagd of omdat zij niet binnen durfden te slapen uit angst voor een nieuwe aardbeving. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 2,5 miljoen mensen dakloos geworden door de zware aardbeving van zaterdag. De VN riepen landen op vooral tenten te leveren die bestand zijn tegen winters weer. Daarvan zouden er zo'n tweehonderdduizend nodig zijn.

Het Pakistaanse leger zet vliegtuigen en helikopters in om voedsel, water en medicijnen naar het gebied te vervoeren en vroeg andere landen vooral ook vrachthelikopters te sturen die hulpgoederen kunnen vervoeren. De Amerikaanse eenheden in Afghanistan zouden later maandag vijf Chinook-vrachthelikopters en drie Blackhawk-helikopters inzetten om te assisteren bij de hulpoperatie.

Rusland stuurde afgelopen weekend al een vliegtuig met reddingswerkers en speurhonden naar Pakistan. Maandag volgde een toestel met tenten en veldbedden, aldus een Russische regeringswoordvoerder.

Nu in het nieuws