CD&V pleit voor aanpak overlast in wijk Deurne-Noord

Vlaams parlementslid en gemeenteraadslid Cathy Berx (CD&V) wil een plein in de Tweemontstraat in Deurne laten afsluiten met een hek en een poort zodat de rust er 's avonds wordt gegarandeerd. Samen met haar partijgenote Nahima Lanjri wil ze op het plein ook camera's om sluikstorters te betrappen, zo deelt de Antwerpse CD&V-afdeling maandag mee.

Belga

Berx en Lanjri (die in de Kamer en de Antwerpse gemeenteraad zetelt) doen hun voorstellen na een bezoek in Deurne-Noord aan de Kronenburgbuurt, waar ze nogal wat overlastproblemen vaststellen. Zo leven er in kleine verloederde huizen dikwijls tientallen mensen samen. Lanjri wil via een wetsvoorstel laten verbieden dat een gemeente of stad mensen inschrijft in een onbewoonbaar pand.

Ook de niet aflatende stroom vuil is een pijnpunt in de buurt. Het plein in de Tweemontstraat blijkt vlak na een schoonmaakbeurt soms alweer vol te liggen met zwerfvuil en sluikstort. Berx en Lanjri willen daarom dat er niet vernielbare camera's worden geplaatst die daders betrappen. Als straf zouden de daders een gemeenschapsdienst moeten krijgen, zoals enkele dagen achtergelaten vuilnis opruimen.

Berx meent dat het plein aan de Tweemontstraat beter wordt afgesloten met een hek en een poort, zodat de rust er in de zomer omstreeks 22.00 uur en in de winter rond 19.00 uur kan terugkeren. Er zijn genoeg buurtbewoners die zich willen engageren om de poort te openen en te sluiten. Op die manier kan de leefbaarheid van de buurt verzoend worden met speel- en ravotgelegenheid voor de kinderen, aldus CD&V. Voorts willen Berx en Lanjri een flitspaal in de Tweemontstraat en "zone 30"-borden aan de twee scholen in de buurt.