Raymond schrijft brief aan Centrum Gelijke Kansen over 'Weg met Amerika'

Raymond van het Groenewoud heeft een open brief geschreven aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR). De Vlaamse zanger, die in Amerika en België nogal wat kritiek kreeg voor zijn single "Weg met Amerika", verdedigt zich in de open brief en benadrukt dat de single niet racistisch is.

Belga

"Weg met Amerika", waarin Raymond fel van leer trekt tegen het Amerikaanse beleid, tegen machtsmisbruik en manipulatie, lokte veel reacties uit, zelfs tot in de VS. Bij het CGKR liepen twaalf klachten binnen. Het Centrum nam contact op met de zanger en vroeg om zijn songtekst te duiden.

De zanger reageert nu, in samenspraak met zijn management en platenmaatschappij EMI, in een open brief aan het Centrum. Van het Groenewoud ziet niet in waar de gelijke kansen in het gedrang komen. "Ik zie geen uiting van racisme. Ik ben zelf een blanke, en lever kritiek op het beleid van vooral blanke Amerikanen, die erop prat gaan tot de 'machtigste natie ter wereld' te behoren en die van die macht regelmatig misbruik maken", schrijft de zanger.

Raymond hoopt dat hij zelf mag kiezen waar hij het over wil hebben. "Ik heb het niet over Amerikaanse inwijkelingen, maar over het Amerikaans beleid van hogerhand, op politiek, economisch, cultureel en militair vlak".

De Vlaamse zanger gebruikt naar eigen zeggen de term "Amerika" als symbool, "want een continent doet niemand kwaad, net zomin als dat ik het over alle Amerikanen tegelijk zou hebben". "Het gaat over macht, machtsmisbruik, machtswellust. Het is een Don Quichote-lied, want ik ga ervan uit dat de meeste mensen al lang niet meer weten in hoeverre wij, Vlaamse vazallen, Angelsaksisch en Amerikaans gehersenspoeld zijn", is Raymonds argument.

Voor het Centrum voor Gelijke Kansen volstaat dat antwoord. Het gaat dan ook geen juridische stappen ondernemen. Het Centrum benadrukt dat elke artiest verantwoordelijkheid draagt voor de inhoud en de vorm van zijn creaties.

Nu in het nieuws