Herstructuring HP ontketent nieuwe ruzie tussen Chirac en Barroso

De massale ontslagen bij computergigant Hewlett Packard hebben een nieuwe ruzie tussen de Europese Commissie en Frankrijk ontketend.

Belga

Voorzitter José Manuel Barroso neemt het niet dat president Jacques Chirac Brussel als zondebok wil afschilderen en beschuldigt het staatshoofd in bedekte termen van populisme. Intussen weet men bij de Commissie nog steeds niet wat Frankrijk verlangt van Europa.

"We wachten nog steeds op een concrete vraag van de Franse overheid", zo verklaarde Barroso donderdagochtend in een gesprek met de Franstalige omroep RTBF. Zijn woordvoerster bevestigde dat Parijs nog steeds geen verzoek aan Brussel heeft gericht om bijvoorbeeld de Europese sociale fondsen voor Frankrijk aan te wenden om de schokken van het sociale drama op te vangen.

Nadat Hewlett-Packard vorige maand aankondigde dat het bedrijf 6.000 jobs in Europa en 1.240 jobs in Frankrijk gaat schrappen, eiste Chirac dat de Commissie zich met de zaak zou inlaten. Hoewel Brussel nauwelijks sociale bevoegdheden heeft, toonde Barroso zich bereid de zaak te bestuderen, maar hij voegde eraan toe dat hij ondernemingen niet kan verbieden herstructureringen door te voeren.

Dat antwoord zinde de Franse president niet. "Het is niet normaal dat de Commissie niet geïnteresseerd is in sociale problemen. Dit is één van de redenen waarom de burgers zich tegenwoordig afkeren van Europa", fulmineerde hij dinsdag. Barroso diende Chirac van repliek met de bedenking dat er in de Unie momenteel twee varianten van het populisme bestaan: één gericht tegen de markt en één gericht tegen Europa en de instellingen.

Het is niet de eerste keer dat nationale lidstaten binnenlandse problemen op Brussel proberen afwentelen, maar Chirac spant toch de kroon. Zo haalde het Franse staatshoofd in het voorjaar nog uit naar de richtlijn-Bolkestein over de vrijmaking van de diensten in Europa. Ditmaal, zo blijkt uit de Franse pers, oogst zijn démarche echter ook in eigen land misprijzen. Binnen zijn eigen partij UMP lijkt niemand Chirac bij te treden in zijn uitval naar Brussel.

Nu in het nieuws