Di Rupo geeft uitleg

PS-voorzitter Elio Di Rupo, die donderdag de nieuwe minister-president van Wallonië wordt, vindt niet dat er een machtsconcentratie plaatsvindt.

Belga

Dat zegt hij in een interview met La Libre Belgique.

"Op dit moment oefen ik twee functies uit (...) In veel democratische landen is het de gewoonte dat de premier ook voorzitter is van zijn partij. Dat hangt in grote mate af van de fysieke paraatheid van de persoon. Ik moet dus in goede gezondheid blijven".

Over de door Laurette Onkelinx aangehaalde "big bang" na het ontslag van Jean-Claude Van Cauwenberghe: "De big bang, dat ben ik...", zegt Di Rupo, die er ook nog aan toevoegt dat zijn vermogen om op het federale niveau te ageren intact gebleven is.

"Mijn strategie bestaat eruit om in synergie met de federale regering te werken. Het Marshallplan is onontbeerlijk, maar daarvoor is een samenwerking met Brussel nodig voor de verdediging van alle Franstaligen. (...) Ik zal ook met de Vlamingen werken. Mijn positie wordt interessant: ik zal onmiddellijk de nodige contacten leggen. Dat zal de zaken vergemakkelijken".

Elio Di Rupo zegt ook nog "geschokt te zijn door het politieke opportunisme van enkele Ecolo-politici". "Ecolo heeft me ontgoocheld. Ik ben zeer onaangenaam verrast. Hun voorstellen zijn zelden geloofwaardig", zo klinkt het nog.

Nu in het nieuws