Bouwende Belg wil huis op maat

De Belg heeft nog altijd een baksteen in de maag: meer dan negen Belgen op tien hebben gebouwd of overwegen dat te doen.

Belga

Dat blijkt uit een nationale studie die werd uitgevoerd door onderzoeksbureau IPSOS, in opdracht van het particuliere woningbouwbedrijf Entro (voormalig Matexi Woningbouw).

Iets meer dan 20 procent onder hen heeft al gebouwd of start binnen afzienbare tijd met een bouwproject, de overige 70 procent overweegt het in de toekomst. De bouwende Belg legt de lat hoog en verwacht dat de bouwpartner respect opbrengt voor het beschikbare budget en de vooropgestelde planning. Meer dan zes Belgen op tien willen tijdens het volledige bouwproces professioneel begeleid worden en 90 pct is op zoek naar intensieve communicatie.

De Belg wil een huis bouwen op maat van zijn persoonlijkheid en gezin. Voor een vierde van de ondervraagde Belgen mag het zelf ietsje meer zijn: zij zijn op zoek naar een "uniek project" dat in het oog springt.

Toch is een overgrote meerderheid van de respondenten bewust van de inspanningen en de mogelijke spanningen waarmee bouwen gepaard gaat. Bouwen vraagt een grote tijdsinvestering en veel energie van de bouwende Belg. Ook op relationeel vlak wordt er zwaar geïnvesteerd. Meer dan de helft van de Belgen vindt dat bouwen weegt op het familiale en sociale leven. En zo goed als de helft vindt bouwen een beproeving voor hun relatie.