"Chinese terreinwagen Landwind wel veilig"

De Chinese terreinauto Jiangling Landwind is wel veilig. Dat blijkt uit een recente crashtest die het keuringsinstituut TUV heeft uitgevoerd, zo liet de Nederlandse importeur Bijvelds weten.

Belga

De nieuwe test zou de vernietigende testresultaten van eerdere tests van de Duitse autmobilistenorganisatie ADAC en het Nederlandse ANWB tegenspreken.

De Nederlandse automobilistenorganisatie ANWB trok medio september fel van leer tegen de Chinese wagen. Uit een crashtest zou blijken dat hij levensgevaarlijk is. Een frontale botsing met een snelheid vanaf 64 kilometer zou de bestuurder volgens de ANWB niet overleven. De automobilistenclub eiste een verbod op de Landwind.

Importeur Bijvelds liet naar aanleiding van de test van de ANWB een eigen proef in Duitsland uitvoeren. Het gaat volgens de importeur om de officiële Europese crashtest die alle auto's moeten ondergaan. "De Landwind voldoet aan alle eisen", verklaarde Bijvelds. Hij gaf wel toe dat er veiligere auto's rondrijden, maar "de Jiangling is veilig".