Staking bij NMBS, De Post en Opel

Het treinverkeer in ons land is bijna volledig stilgevallen. Dat is het gevolg van de algemene 24-urenstaking waartoe de socialistische vakbond ABVV heeft opgeroepen.

Belga

De christelijke vakbond bij het spoor, ACV-Transcom, sloot zich bij de actie aan.

"Sinds 22 uur is het treinverkeer aan het stilvallen. De treinen die nog onderweg zijn, begeven zich naar het eerstvolgende grote station en houden er halt", zegt NMBS-woordvoerster Leen Uyterhoeven donderdagavond aan Belga. Vooruitblikken op de situatie morgen/vrijdag noemt ze ietwat voorbarig, maar ze vermoedt dat ook dan vrijwel geen treinen zullen rijden.

De laatste grote stakingsactie bij het spoor dateert van 30 juni 2003. Toen legden de spoorbonden het werk neer uit protest tegen het plan Move 2007 van voormalig spoorbaas Karel Vinck. Sindsdien waren er alleen nog kleinere werkonderbrekingen.

Ook bij De Post is de 24-urenstaking al om 22 uur ingetreden. Vooral in de grote sorteercentra hebben de nachtploegen het werk neergelegd.

Bij Opel Belgium in Antwerpen is de nachtploeg evenmin aan het werk gegaan. Dat heeft ABVV-afgevaardigde Rudy Kennis donderdagavond op de VRT-radio gemeld. "Onze nachtploeg staakt nu al omdat ze vandaag haar laatste nacht draait. Wij staken van 22 uur tot zaterdagochtend 6.30 uur", aldus Kennis in het radionieuws.

Nu in het nieuws