Geen stormloop bij OCMW's voor sociaal stookoliefonds

Er is voorlopig geen stormloop bij OCMW's om een toelage van het sociaal stookoliefonds te verkrijgen. Dat is donderdagnamiddag tijdens een werkbezoek van federaal minister van maatschappelijke integratie Christian Dupont aan het OCMW van Harelbeke gebleken.

Belga

Naast de problematiek van de energiekost werd ook de maatschappelijke verantwoordelijkheid van kredietinstellingen of warenhuizen bij het verlenen van kredieten in vraag gesteld. Het OCMW drong ook aan op een structurele oplossing voor het grote aandeel dat energie- en huurkosten op vandaag uit het budget van leefloners neemt.

Voor het tweede opeenvolgende jaar kunnen personen met een verhoogde verzekeringstegemoetkoming, personen met een laag jaarlijks bruto-inkomen en personen met een overmatige schuldenlast sinds 1 september opnieuw beroep doen op een toelage vanuit het Sociaal Stookoliefonds. De voorwaarden voor een tussenkomst zijn dit jaar versoepeld in vergelijking met vorig jaar. Zo is onder meer de drempel voor tussenkomst verlaagd: van zodra de olieprijzen meer dan 0,40 euro/liter bedragen, treedt het fonds op. Ook de maximale toelage is verhoogd van 130 tot 150 euro en ook personen met schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling kunnen nu aanspraak maken op een toelage. De periode waarin een toelage kan bekomen worden is uitgebreid van 31 maart naar 30 april. In de winter van 2004 was het fonds 49 dagen actief en verkregen zo'n 40.000 gezinnen een gemiddelde toelage van 82,79 euro.

Nu in het nieuws