Parmalat na schandalen terug naar beurs

De Italiaanse zuivelproducent Parmalat keerde donderdag, bijna twee jaar nadat het bedrijf ten onder ging aan een van de grootste fraudeschandalen in de geschiedenis, terug naar de beurs.

Belga

De notering van de aandelen van het bedrijf werd op 29 december 2003 voor onbeperkte termijn opgeschort. Donderdag noteerden de aandelen aan een openingskoers van 3,15 euro. Tijdens het eerste uur alleen al werden ongeveer 100 miljoen aandelen gekocht en verkocht. "Het is nu tijd dat het buitengewone bestuur een stap opzij zet en het bedrijf in de handen van de markt laat", aldus Enrico Bondi, de curator die de leiding over het 'nieuwe' Parmalat in handen heeft.

Eind 2003 kwam aan het licht dat Parmalat een gat van 14,5 miljard euro in de boekhouding had. De bedrijfsleiding slaagde er jarenlang in de toenemende schulden met fraude te verhullen. Uiteindelijk leidde de fraudezaak tot het faillissement van Parmalat. Tienduizenden mensen zagen daardoor hun spaargeld en investeringen in rook opgaan. De stichter van Parmalat, Calisto Tanzi, en enkele voormalige managers, advocaten en boekhouders zullen zich weldra in Milaan en Parma moeten verantwoorden voor de rechter.