Levensverwachting in Zuid-Afrika daalt door aids mogelijk tot 46

Het aantal HIV-besmettingen in Zuid-Afrika blijft stijgen en als hier niet meer tegen wordt gedaan dreigt de levensverwachting in het land verder te kelderen.

AP Ned

Dat hebben onderzoekers donderdag gezegd op een provinciale aids-conferentie in Johannesburg.

Aangenomen wordt dat momenteel bijna 6,3 miljoen van de 47 miljoen inwoners van Zuid-Afrika seropositief zijn. In 2003 waren dat er nog 5,3 miljoen. Alan Whiteside, professor gezondheidseconomie en HIV aan de universiteit van KwaZulu-Natal, zei dat de levensverwachting hierdoor op korte termijn dreigt te dalen van 63 tot 46 en lager. Aids is in Zuid-Afrika een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongvolwassenen en volgens Whiteside zullen de gevolgen van aids waarschijnlijk over zo'n twintig jaar het sterkst merkbaar zijn. "Het is mogelijk dat het aantal inwoners de vijftig miljoen niet bereikt", zei hij.

In Zuid-Afrika krijgen slechts 76.000 van de naar schatting vijfhonderdduizend mensen die aids-medicijnen nodig hebben medische behandeling en de regering van president Thabo Mbeki is verweten de aids-bestrijding niet serieus aan te pakken.

Nu in het nieuws