Oprichtster Noors Palestinacomité was dubbelagent Mossad

Een bekende Noorse pleitbezorgster van de Palestijnse zaak zegt in de jaren '80 als dubbelagent te zijn geïnfiltreerd in de Israëlische geheime dienst, de Mossad.

AP Ned

De Noorse, Karin Linstad, deed deze onthulling donderdag naar eigen zeggen omdat er volgende week een boek verschijnt waarin ze wordt ontmaskerd als Mossad-agent.

Volgens de Noorse pers staat in het boek, Oorlog en Diplomatie van journalist Odd Karsten Tveit, wel dat Linstad voor de Mossad heeft gewerkt, maar niet dat ze een dubbelagent was.

Linstad is een van de oprichters van het Noorse Palestinacomité. Ze weigert nader in te gaan op haar werk als pro-Palestijnse Mossad-agent. Ook wil ze niet zeggen hoe lang ze als dubbelagent heeft gewerkt en of ze voor de Palestijnen werkte. "Er zijn anderen die ook met de Palestijnen sympathiseren", zegt ze. De krant Aftenposten schrijft dat de Mossad aanvankelijk sceptisch stond tegenover Linstads aanbod om voor de dienst te werken, maar er toch op inging vanwege haar goede contacten met vooraanstaande Palestijnen. De krant schrijft ook dat ze in 1982 voorafgaand aan de Israëlische invasie in Libanon informatie verschafte over Palestijnen in Beiroet.

Een van de andere oprichters van het Noorse Palestinacomité, Eldbjoerg Holte, toonde zich geschokt: "Informatie te geven over Palestijnen, of mij en mijn kameraden, is slecht, ongeacht het motief". Linstads man, Trond Ali Linstad, zegt nooit iets van de activiteiten van zijn vrouw te hebben geweten, maar bepaalde gebeurtenissen nu ineens wel te kunnen plaatsen.

Nu in het nieuws