Aantal bij onderlinge vetes gedode Palestijnen verviervoudigd

In het afgelopen jaar zijn meer Palestijnen om het leven gekomen bij onderling geweld dan door acties van het Israëlische leger. Het aantal door intern geweld in de Gazastrook en op de Westoever omgekomen mensen is sinds 2002 zelfs verviervoudigd.

AP Ned

Dat heeft het Palestijnse ministerie van binnenlandse zaken donderdag bekendgemaakt.

In 2002 werden in de Palestijnse gebieden 43 Palestijnen vermoord door andere Palestijnen. In 2005 zijn dat er tot nu toe 151, aldus een woordvoerder van minister van binnenlandse zaken Nasser Yousef. De dood van de 151ste Palestijn, een onschuldige taxichauffeur in de Gazastrook, op zondag tekent de situatie in de Palestijnse gebieden en de enorme moeite die de Palestijnse leider Mahmoud Abbas heeft om er de veiligheid te waarborgen.

De taxichauffeur stond in de file voor een kruispunt in het zuiden van Gaza-Stad. Het kruispunt werd geblokkeerd door automobilisten die demonstreerden tegen de hoge benzineprijzen. Gewapende leden van Abbas' Fatah-beweging eisten dat het kruispunt zou worden vrijgemaakt. Toen dat niet snel genoeg gebeurde, openden zij het vuur, met de dood van de taxichauffeur tot gevolg. Abbas beloofde dat hij de schuldigen zou straffen, maar vier dagen later is er nog geen arrestatie verricht.

De groeiende chaos is deels het gevolg van de bijna vijf jaar van hevig geweld tussen Israël en de Palestijnen. Dat conflict heeft de gewapende Palestijnse extremisten versterkt en de Palestijnse veiligheidstroepen, die aanvankelijk door het Israëlische leger werden aangepakt, verzwakt. Met het wegvallen van de overheid de afgelopen jaren wendden Palestijnen zich bovendien meer en meer tot oude stammenregels om conflicten op te lossen.

Sommige commandanten van Palestijnse veiligheidstroepen zijn krijgsheer geworden en gebruiken hun manschappen om geld te verdienen, bijvoorbeeld met illegale wapendeals en afpersing. Vaak zijn Palestijnse politieagenten ook lid van een extremistische militie. Dat is vooral vaak het geval bij de Al-Aqsa Martelarenbrigades, die nauwe banden onderhoudt met de Fatah-partij.

Uit angst een burgeroorlog te ontketenen heeft Abbas nog steeds niet gedurfd uitgebreid geweld te gebruiken tegen de Palestijnse strijdgroepen. Maar zijn campagne om gewapende Palestijnen van de straat te krijgen door ze werk en toegang tot de Palestijnse politiek te bieden, heeft vooralsnog weinig effect. Bovendien is het de vraag of hij wel genoeg loyale troepen zou kunnen vinden om de strijdgroepen aan te pakken.

Nu in het nieuws