Michael Howard geeft ontslag op congres van Britse Conservatieven

Michael Howard, die nauwelijks twee jaar aan het hoofd van de Britse conservatieve partij stond, heeft donderdag zijn ontslag gegeven op het Tory-congres in het Engelse Blackpool.

Belga

Hij riep zijn partijgenoten op zijn opvolger te steunen.

"Als je blundert in het echte leven, kan je je job verliezen, (...) en daarom neem ik ontslag", verklaarde de 54-jarige Howard. Met zijn ontslag erkent hij zijn verantwoordelijkheid bij de derde opeenvolgende verkiezingsnederlaag van de Tories tegenover de Labour-partij van Tony Blair in mei.

"Ja, we hebben vooruitgang geboekt, (...) maar uiteindelijk hebben we niet gewonnen, en waren we zelfs niet dichtbij de overwinning", gaf de conservatieve leider toe. "Ik heb m'n uiterste best gedaan, maar dat was niet genoeg".

Howard heeft niet laten blijken wie van de vijf kandidaat-opvolgers zijn voorkeur wegdraagt. De vijf kandidaten hebben hun programma voorgesteld aan de militanten tijdens het congres.

Hij riep de leden op "zich te verenigen achter hun toekomstige leider". Ook verwittigde hij hen voor de moeilijke weg: "Geen enkele partij heeft het goddelijke recht om te regeren en de notie van 'natuurlijke regeringspartij' bestaat niet", benadrukte hij.

De naam van zijn opvolger zal gekend zijn na een verkiezingsprocedure van twee rondes. Alleen de 198 conservatieven van het House of Commons zullen twee kandidaten kiezen tijdens de eerste stemronde. Als de twee finalisten bekend zijn, mogen de zowat 300.000 partijmilitanten belissen wie partijleider wordt. Hun keuze wordt op 6 december bekendgemaakt.

Nu in het nieuws