Moordenaars Vlaamse jezuiët voor de rechter in Congo

In Lemba, een voorstad van Kinshasa, begint vandaag het proces tegen de vermoedelijke moordenaars van de Vlaamse pater René De Haes.

Belga

Pater René De Haes werd op 7 mei 2005 in Kindele, nabij Kinshasa, neergeschoten toen hij na een vergadering in de Universiteit van Kinshasa terugkeerde naar huis. Hij stierf vrijwel onmiddellijk. De pater was sinds drie jaar rector van het internationale studiehuis van de paters jezuiëten in Kimwenza, even buiten Kinshasa. Hij werkte meer dan 40 jaar als hoogleraar theologie en geestelijk begeleider in de Congolese hoofdstad. De pater werd op 12 mei in Kinshasa begraven. Drie familieleden woonden de begrafenis in Kinshasa bij.

De vermoedelijke daders van de moord op pater De Haes werden begin juni door de P.I.R. (Police d'intervention rapide - snelle interventiepolitie) aangehouden. Zij behoren tot een bende die een hele reeks overvallen pleegde in Kinshasa en omstreken.

Pater De Haes, afkomstig uit Heist-op-den Berg, zou op 9 september jongstleden 72 jaar geworden zijn. Hij werd op 8 augustus 1964 priester gewijd. In 1952 was hij bij de jezuiëten ingetreden.

Nu in het nieuws