"Invasie Irak achteraf misschien niet verstandig"

De Amerikaans/Britse invasie in Irak was, achteraf oordelend "misschien niet verstandig". Dat zei de Nederlandse minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken woensdag in de Tweede Kamer.

Belga

Volgens Bot was het langer doorzetten van diplomatie en verder onderzoek naar massavernietigingswapens "verstandiger geweest". Achteraf en terugkijkend moet je eerlijk zijn en je de vraag stellen of het verstandig was, zei Bot. Die evaluatie is belangrijk voor de toekomst. In het dossier Iran is het bijvoorbeeld heel goed om je af te vragen of "de informatie die je voorgeschoteld krijgt deugdelijk is".

Bot zei wel dat hij er "op zich" in de bestaande VN-resoluties "een billijking" was voor de Amerikaanse invasie in Irak in maart 2003. "Maar er was misschien een betere oplossing".

Op het Nederlands kabinetsbesluit om de invasie politiek wel maar militair niet te steunen, kwam Bot niet terug. Het kabinet zag in de jarenlange schendingen door Saddam Hoessein een legitimatie voor de inval.

Ook heeft Bot geen enkele spijt van het besluit om gedurende twintig maanden Nederlandse militairen naar de Zuid-Iraakse provincie Al Muthanna te sturen. Zij hebben hun werk - zorgen voor meer stabiliteit en veiligheid in de provincie - goed gedaan, aldus Bot.

Nu in het nieuws