"Geen reden voor afschaffing toelatingsproef tandartsen"

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke ziet niet meteen een aanleiding om de toelatingsproef voor tandartsen af te schaffen, ook niet tijdelijk.

Belga

Hij verwijst daarvoor naar de steeds toenemende inschrijvingen voor een opleiding. Een reden om de studie bijkomend te promoten, is er daarom evenmin.

De toelatingsproef werd indertijd ingevoerd als antwoord op de contingentering van het aantal (tand)artsen door de federale overheid. De Vlaamse gemeenschap wilde op die manier vermijden dat studenten na het behalen van een gespecialiseerde studie met weinig beroepsuitwegen, de toegang tot dat beroep geblokkeerd zouden zien. Voor Vlaanderen worden sinds 2002 tot 2010 elk jaar 84 bijkomende tandartsen toegelaten.

De Vlaamse VLD-volksvertegenwoordigers Marleen Vanderpoorten en Gilbert Van Baelen trokken eerder deze week aan de alarmbel. Ze wezen op cijfers van het Verbond der Vlaamse Tandartsen er op dat er dit jaar slechts zestig tandartsen zouden afstuderen, van wie de helft meteen naar het buitenland zou verkassen. Binnen enkele jaren zou ook een groot aantal tandartsen met pensioen gaan.

Nu in het nieuws