Installateurs sanitair en centrale verwarming vinden geen personeel

70 procent van de installateurs van sanitair en centrale verwarming in Vlaanderen ondervindt grote problemen in de zoektocht naar geschikte medewerkers.

Belga

Dat blijkt uit een bevraging door de Bouwunie begin dit jaar van 200 installateurs waarvan de resultaten donderdagmorgen in Meise werden voorgesteld. De Bouwunie deed er een oproep om de opleiding en beroep te promoten en te steunen.

1 op 3 wierf het voorbije half jaar een of meer werknemers aan. 27 procent wil dat de komende maanden doen. De problemen om vakbekwame installateurs te vinden zijn in 38 procent te wijten aan een gebrek aan kandidaten. In 62 procent voldoen ze echter niet. Het ontbreekt vooral aan technische kennis, kennis van de producten en een tekort aan commerciële feeling. Dat is vooral het geval voor wie voltijds dagonderwijs of een VDAB-opleiding volgde en minder voor deeltijds onderwijs.

Dat het goed gaat in de sector blijkt uit het feit dat 62 procent van de installateurs zegt genoeg werk om handen te hebben, terwijl 35 procent het werk nu al niet aankan. Het orderboekje is bij 44 procent gegroeid. Verwacht wordt dat de tweede helft van het jaar nog beter zal zijn. Door de stijgende brandstofprijzen en de belastingvermindering vervangen immers steeds meer mensen hun oude stookketels door nieuwe. De winstgevendheid staat evenwel onder druk door dalende prijzen en slechte betalers.