Vzw Rinkelbel leent al 25 jaar speelgoed uit aan gehandicapten

”Wij ontlenen aangepast speelgoed, boeken en audiovisueel materiaal aan kinderen en volwassenen met een handicap of een langdurige ziekte”, zegt Bambi de Ceuninck, voorzitster van de vzw Rinkelbel, die haar 25ste verjaardag viert. ”Tegelijk bieden wij ouders de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten.”

jforier

”Toen wij 25 jaar geleden van start gingen, was speelgoed, aangepast aan de noden van gehandicapte kinderen, moeilijk te vinden of op zijn minst erg duur”, vertelt Bambi de Ceuninck, die 20 jaar lang al haar vrije zaterdagvoormiddagen heeft opgeofferd aan Rinkelbel. ”Ondertussen bezitten wij ongeveer 1.200 stuks en komen 60 gezinnen geregeld bij ons over de vloer.”

Bij Rinkelbel vind je monopoly in braille, activity-centers met extra grote knoppen, supergrote telramen, aangepaste driewielers, puzzels met maxi-toppen, een speelmat met geluiden, video’s, prentenboeken, een touch-screen-computer, twee snoezelruimtes en een heleboel info over handicaps.

”Ouders kunnen, na het betalen van zes euro lidgeld per jaar, voor 0,25 eurocent per stuk speelgoed ontlenen voor vier weken. Elke zaterdag spelen kinderen hier samen en kiezen speelgoed uit om mee naar huis te nemen. We merken tegelijk dat ouders erg gesteld zijn op het contact met andere ouders. Het doet duidelijk goed om met mensen te praten die in dezelfde situatie zitten.” Tijdens de week staat Rinkelbel na afspraak open voor klasjes uit het buitengewoon onderwijs of leefgroepen van instellingen.

”Ook volwassenen met een mentale handicap kunnen hier terecht. Wij hebben twee ingerichte snoezelruimtes, eentje om te relaxen, de andere is meer gericht op actie.” De vzw draait al 25 jaar volledig op vrijwilligers. ”Wij zijn geen specialisten, maar hebben vanuit persoonlijke ervaringen wel affiniteit met andersvaliden. Voor ons staat niet zozeer het educatieve, maar wel het spel op de eerste plaats. Spelen, en liefst met een grote variatie aan spelmateriaal, stimuleert de ontwikkeling van een kind of volwassenen. Hier kan dat in een rustige, familiale sfeer.”

Rinkelbel, afhankelijk van giften en sponsoring van organisaties en serviceclubs, wordt ter gelegenheid van de 25ste verjaardag zaterdag 8 oktober op het stadhuis ontvangen. Van de stad ontvangt de vzw een jaarlijkse subsidie.

Nu in het nieuws