Franstalige kranten zien Di Rupo als opvolger voor Van Cau

Meerdere Franstalige kranten maakten zaterdag van PS-voorzitter Elio Di Rupo de uitgelezen opvolger van Jean-Claude Van Cauwenberghe aan het hoofd van de Waalse regering.

Belga

De Bergense socialist bekleedde die functie reeds bij de start van paars en was toen verantwoordelijk voor het dynamisme van het "Toekomstcontract voor Wallonië" voordat hij zich volledig concentreerde op de leiding van de PS. "Onder de scenario's die circuleren, ziet men niemand anders met het nodige charisma om de operatie tot een goed einde te brengen. De PS beschikt niet meer over voldoende sterke mannen of vrouwen, op Elio Di Rupo na", meent La Libre Belgique.

Vers l'Avenir noemt het een sterk signaal om "de populairste Waalse politicus in het Elysette - de ambtswoning van de Waalse minister-president te Namen - te plaatsen". De kranten van Sud Presse zien in Di Rupo de enige die in staat is de bijna onmogelijk opdracht om het Waalse marshallplan te redden tot een goed einde te brengen.

De Franstalige editorialisten vinden echter ook dat de PS-voorzitter de geknipte persoon is om de partij te vernieuwen, en ditmaal ook ten gronde. Het ontslag van Van Cauwenberghe is volgens hen in de eerste plaats het bewijs van een systeem dat nauwelijks veranderd is.