Revolutionaire uitvinding maakt vuur kansloos

Het bedrijf IsoFlame in Stadskanaal in de Noord-Nederlandse provincie Groningen begint maandag met de productie van een gelijknamige substantie die het mogelijk maakt objecten en personen te beschermen tegen vuur.

Belga

Dat heeft zegsman E. Holwerda zaterdag bekendgemaakt. Kleding, papier, hout, auto's, vliegtuigen en zelfs bomen kunnen met IsoFlame op een eenvoudige manier worden beschermd tegen vlammen.

IsoFlame vertraagt de brand niet alleen, maar stopt ook de vlammen. Waar het middel wordt toegepast, kan het materiaal niet branden en daardoor geen warmte doorgeven. De laag isoleert het vuur zo van het te beschermen materiaal. "Als je een handdoek behandelt met IsoFlame en een vuurbrander er tegenaan houdt, kun je je hand achter de handdoek houden zonder ook maar iets te voelen", geeft Holwerda als voorbeeld. "De hittestraling wordt volledig gestopt." Het bedrijf heeft inmiddels octrooi en wereldwijd licenties op de uitvinding aangevraagd, hoewel de vinding nog pril is, aldus de zegsman. "Voor elk materiaal moeten we nu gaan uitzoeken welke verhouding van stoffen het beste werkt. Maar in wezen is IsoFlame op elk materiaal toepasbaar."

Het bedrijf begint komende week met de productie in een leegstaande fabriekshal op het Philips-terrein in Stadskanaal. Holwerda was zelf werknemer van Philips en ontwierp IsoFlame de afgelopen jaren met een groep andere ex-werknemers van het elektronicaconcern. In eerste instantie kan het bedrijf duizend liter per week produceren, maar de bedoeling is deze capaciteit zeer snel uit te breiden. De verwachting is dat het bedrijf in korte tijd kan groeien met vijftien tot twintig werknemers. IsoFlame is een natuurlijk product. Voorlopig is de uitvinding slechts in vloeibare vorm te krijgen, maar het is de bedoeling ook een vaste variant te ontwikkelen, ook om het transport te vergemakkelijken. De prijs ligt voorlopig op 15 euro per liter.