Graf van een crimineel brengt Vaticaan in verlegenheid

De tombe van Enrico De Pedis, leider van een Romeinse moordenaarsbende uit de jaren '70 en '80, heeft het Vaticaan in verlegenheid gebracht.

Belga

De marmeren grafkist staat in de crypte van een kerk bij het Piazza Navona, in het centrum van Rome, en is eigendom van het Vaticaan. De Pedis werd in 1990 op straat vermoord en werd twee maanden later bijgezet in de kerk, wat uiterst ongebruikelijk is. Bijzetting in kerken is volgens het kerkrecht alleen voorbehouden aan bisschoppen en kardinalen.

Volgens de toenmalige en inmiddels overleden rector van de kerk gebeurde dat omdat De Pedis "een groot mecenas was voor de armen en de kerk". Wat de zaak extra pikant maakt, is dat De Pedis is begraven in de kerk waar Emanuela Orlandi kerkte. Orlandi was de 17-jarige dochter van een ambtenaar van het Vaticaan die in 1989 spoorloos verdween. Aangenomen wordt dat zij door de bende van De Pedis in opdracht van mogelijk een Oost-Europese geheime dienst werd ontvoerd om de paus onder druk te zetten.

Het Vaticaan heeft niet op de zaak gereageerd. Het rooms-katholieke dagblad L'Avvenire doet het geval, dat al acht jaar geleden in de publiciteit kwam, af als een ordinaire complottheorie. Wat de huidige rector van de kerk betreft, mag de tombe uit zijn kerk worden gehaald. De kerk is sinds 1991 in gebruik bij de rooms-katholieke beweging Opus Dei.