Explosies op Bali: tientallen doden en meer dan 100 gewonden

Bij de ontploffingen zijn minstens 23 mensen om het leven gekomen, aldus een verantwoordelijke van de ambassade van Frankrijk die een bezoek bracht aan de twee plaatselijke ziekenhuizen. Onder de slachtoffers zijn verscheidene buitenlandse toeristen. De politie spreekt van een terroristische aanslag.

AP Ned

De verantwoordelijke van de Franse ambassade die de twee plaatselijke ziekenhuizen bezocht, sprak later op de dag van minstens 32 doden en 101 gewonden. De explosies deden zich 18 uur 30 vrijwel tegelijkertijd voor in twee restaurants, een aan het strand van Jimbalan en het andere in Kuta, ongeveer dertig kilometer verderop. Alle drie verdiepingen van het restaurant Raja in Kuta waren beschadigd, meldde een verslaggever van Associated Press. De aanslagen "zijn duidelijk het werk van terroristen", zei generaal-majoor Ansyaad Mbai van de politie.

Een receptioniste in het Graha Asia-ziekenhuis bij de baai van Jimbaran zei dat er zeker acht doden en dertien gewonden waren binnengebracht. "Het is een afschuwelijk tafereel. Van sommige mensen zijn de hoofden afgerukt." In oktober 2002 kwamen bij aanslagen op Bali 202 mensen om het leven, voornamelijk buitenlandse toeristen.

De aanslagen werden toegeschreven aan de met Al-Qaida verbonden groep Jemaah Islamiyah. Dezelfde groep is ook in verband gebracht met aanslagen in 2003 en 2004 in de Indonesische hoofdstad Jakarta die 23 levens eisten. President Susilo Bambang Yudhoyono waarschuwde vorige maand dat Jemaah Islamiyah vermoedelijk op het punt stond een nieuwe aanslag te plegen.