Janssens en Van Campenhout oneens over Tall Ships’ Race

De discussie over de Tall Ships’ Race veroorzaakte een stevige aanvaring tussen burgemeester Patrick Janssens (sp.a) en de VLD.

ghouben

Schepen van Toerisme Ludo Van Campenhout (VLD) betaalt nu de sponsoring met zijn toerismebudget. Het schepencollege hernieuwt de sponsorovereenkomst met het zeilevenement Tall Ships’ Race. De sponsoring houdt in dat ‘Antwerpen’ duidelijk zichtbaar is in alle aanloophavens. ”Ideaal om onze stad te promoten in het buitenland”, zegt Ludo Van Campenhout, schepen van Toerisme.

De stad Antwerpen moet in 2007, 2008 en 2009 telkens 100.000 euro betalen. Daardoor is de stad er zeker van dat deze zeilreuzen in die jaren naar Antwerpen komen. Bovendien is het bijna zeker dat Antwerpen in 2010 de aankomst- of startplaats wordt.

Het vorige contract werd betaald vanuit het budget Grote Evenementen, maar dat zag Janssens niet zitten. Als het om het promoten van de stad gaat, is dit volgens hem iets voor de toerismeschepen. ”Dat is toch logisch”, stelt Janssens. ”Antwerpen promoten in het buitenland heeft niets te maken met evenementen. Bovendien is het de beleidslijn om met grote evenementen de samenhang in de stad te verhogen. Ik zie dat niet gebeuren met de vermelding van ‘Antwerpen’ bij de Tall Ships’ Race in het buitenland. Ik ontken het verwijt dat Evenementen een speeltuin van de burgemeester is. Met dit budget steunen we trouwens ook sportevenementen.”

Dat schoot de VLD duidelijk in het verkeerde keelgat. Binnen het evenementenbudget is er ook geld voor citymarketing. De liberalen stellen vast dat de burgemeester dit geld niet wil besteden aan een evenement als de Tall Ships’ Race, maar wel aan de dernykoers Wilrijk, Laundry Day en Antwerpen studentenstad-StuDay. ”Wat heeft dit te maken met het promoten van Antwerpen”, vroeg een collegelid zich af.

”De zeilrace, die meer dan een miljoen bezoekers trekt, kan je niet zomaar afschrijven”, zegt Stephan Bogaert, voorzitter VLD Antwerpen. ”De kostprijs is in verhouding gering, zeker met de enorme naambekendheid die onze stad hiermee opbouwt en de aantrekkingskracht die het evenement heeft. Dat vertaalt zich zowel op commercieel als op toeristisch vlak.”

Van Campenhout dokterde samen met schepen van Financiën Luc Bungeneers (VLD) een oplossing uit. Zij vonden geld binnen het budget Toerisme. Daarbij zouden citymarketing-acties in Spanje worden geconcentreerd in Barcelona, waar de zeilrace ook aanmeert.

”Ik wil niet polariseren”, zegt Van Campenhout. Voor VLD-voorzitter Bogaert is het duidelijk: ”De VLD houdt de Tall Ships’ Race in Antwerpen.”