Tram 5 doorkruist Antwerpen

Print
Er komt een nieuwe tramlijn in Antwerpen. Vanaf maart 2006 rijdt tram 5 van het Wim Saerensplein in Deurne-Centrum naar Linkeroever. Tegelijkertijd wordt tramlijn 12 volledig hertekend. Het traject begint aan het Sportpaleis en eindigt aan het nieuwe justitiepaleis. En tram 24 rijdt vanuit Silsburg opnieuw naar het Schoonselhof in Hoboken. De oude ‘kerkhoflijn’ wordt in ere hersteld.
Tramlijn 5 is een voorstel uit het antifileplan van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB). ”Uit onderzoek van De Lijn blijkt dat maar liefst 41 procent van de tramgebruikers in Deurne het centrum van Antwerpen als bestemming heeft. Een flink deel van die mensen wil richting Meir en Groenplaats. Voor hen is tramlijn 5 de ideale oplossing”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a). Tram 5, met paars als herkenningskleur, volgt vanaf het Wim Saerensplein in Deurne het traject van tramlijn 12 tot aan de Ten Eekhovelei. Daar ligt de nieuwe bovengrondse halte ‘Sport’ en gaat de tram via een tot op heden ongebruikte premetropijp onder de grond. Vanaf dan volgt tram 5 het traject van lijn 3 tot aan Gazet van Antwerpen op Linkeroever.
”Tram 5 heeft van het Wim Saerensplein tot aan de Groenplaats minder dan 20 minuten nodig. Nu doet tram 12 er vanaf het Wim Saerensplein tot aan de Franklin Rooseveltplaats 28 minuten over. En dan moet je nog overstappen richting Groenplaats”, rekent Van Brempt de tijdwinst uit.

Tramlijn 5 heeft gevolgen voor ‘den 12’, die nu van het Wim Saerensplein tot aan het Schoonselhof rijdt. Lijn 12 wordt vanaf 1 maart 2006 met 7 kilometer ingekort en rijdt van het Sportpaleis bovengronds tot op het Zuid. Aan het traject vanaf het Sportpaleis verandert weinig. De route gaat als vanouds door de Seefhoek en via het De Coninckplein richting Leien. In het najaar van 2007 rijdt tram 12 over de Amerikalei tot aan de Bolivarplaats. In afwachting blijft deze tram door de Brederodestraat sporen, tot aan de huidige eindhalte van tramlijn 24 aan het station Antwerpen-Zuid.

En dan is er nog tramlijn 24. Die rijdt zoals nu al het geval is vanaf Silsburg naar het Zuiden van de stad. De tramlijn wordt vanaf het station Antwerpen-Zuid verlengd om via het Kiel te eindigen aan het Schoonselhof in Hoboken. Daarmee is de oude ‘kerkhoflijn’ terug van weggeweest.
MEEST RECENT