Minister Keulen tevreden over renovatie Silvertopcomplex

Print
”De sociale woningtorens Silvertop staan symbool voor de metamorfose in de sociale huisvesting.” Vlaams minister van Wonen Marino Keulen (VLD) werd bijna lyrisch over de renovatie van toren 1 van het Silvertopcomplex in de Antwerpse wijk Kiel.
De renovatie van het Silver-topcomplex is één van de grootste renovatieprojecten binnen de sociale woningbouw in Vlaanderen. De kostprijs bedraagt 42 miljoen euro. De drie torens met 608 appartementen worden over een periode van ongeveer zeven jaar gerenoveerd tot 507 leefbare appartementen. De ruwbouw van toren 1 is afgerond. Mensen zijn welkom om de gerenoveerde appartementen te bezichtigen. In toren 3 komen zelfs tachtig koopwoningen. ”Tussen toren 1 en de Kolonel Silvertopstraat wordt een groot plein aangelegd waardoor de Silvertopwijk als poort fungeert tussen de stad en de Tentoonstellingswijk”, zegt Alfons Kockx, voorzitter van De Goede Woning. ”Met de nieuwe gevelbekleding vormen de nieuwe torens een baken voor wie naar Antwerpen komt.”

De huurprijs gaat wel omhoog. Een gezin met een laag inkomen, zoals een leefloon, betaalt 235 euro per maand. De maximale huurprijs bedraagt 480 euro. ”Dit is een gevoelige stijging, maar in ruil hebben de huurders een groter en een aan hedendaags comfort aangepast appartement”, zegt Kockx. Minister Keulen is opgetogen met de renovatie.
”De grauwe en onaantrekkelijke blok is nu een frisse en aantrekkelijke toren. De renovatie was duidelijk een goede keuze. Een gerenoveerd appartement kost 75.000 euro. Bij nieuwbouw zou ons dat 100.000 euro hebben gekost. Daarnaast ben ik blij dat de bewoners werden betrokken bij het project.”
Eind dit jaar krijgen de sociale huisvestingsmaatschappijen meer autonomie in de keuze van de huurders. Ook moeten anderstalige huurders hun bereidheid tonen om lessen Nederlands te volgen. ”Ik ben gewonnen voor het idee van de bewoners om de lessen in een ruimte in het Silvertopcomplex te geven”, zegt Keulen.
MEEST RECENT