NASA heeft nieuw concept bemande ruimtevaart

De NASA heeft een nieuw concept van bemande ruimtevaart uitgetekend waardoor het mogelijk moet worden in 2018 weer astronauten op de maan te laten landen.

Hierbij wordt ook technologie van de huidige spaceshuttle wordt gebruikt. Het programma zal tot die eerste bemande maanlanding 104 miljard dollar kosten. Dit heeft administrateur-generaal Mike Griffin maandag op een persconferentie bekendgemaakt die rechtstreeks op NASA TV was te volgen.

Griffin benadrukte dat het nieuwe concept, gecentreerd rond een "Crew Exploration Vehicle", volledig beantwoordt aan de nieuwe richtlijnen voor bemande ruimtevaart, zoals de Amerikaanse president George Bush ze in januari 2004 heeft bekendgemaakt.

Herhaaldelijk zei het NASA-hoofd dat de benodigde 104 miljard dollar binnen het budget van het Amerikaanse ruimtevaartbureau zullen blijven. Andere programma's van de NASA, in het bijzonder de wetenschappelijke, zullen er niet onder lijden. Want het geld komt onder meer vrij door een andere aanwending van fondsen voor bemande ruimtevaart.

Gezien de shuttle in 2010 uit dienst wordt genomen en de NASA hoopt tegen 2012 te kunnen uitpakken met een CEV, valt er wel een gat van twee jaar in de Amerikaanse bemande ruimtevaart.

Nu in het nieuws