Napels opgelucht dat bloed Sint Januarius weer stroomt

Duizenden Napolitanen zijn maandag toegestroomd in hun kathedraal om er te aanschouwen hoe het gedroogde bloed van hun patroonheilige Sint Januarius weer vloeibaar is geworden.

Tijdens de ceremonie in de kathedraal schudde kardinaal Michele Giordano met de glazen koker waarin het bloed zich bevindt, zodat alle aanwezige gelovigen konden zien dat het bloed echt vloeibaar was. De gelovige Napolitanen barstten daarop uit in een lang applaus. Rosa Russo Iervolino, burgemeester van Napels en overtuigd katholiek, ziet in het mirakel "een teken dat Sint Januarius de stad nog altijd beschermt".

Het is niet de eerste keer dat het bloed van Sint Januarius opnieuw begint te stromen. De traditie wil het al eeuwenlang zo dat er op 19 september, de feestdag van Januarius, op 16 december en op de zaterdag voor de eerste zondag van mei opnieuw leven in het bloed komt. Als dat niet gebeurt, vreest Napels dat het overspoeld zal worden met rampen.

Wetenschappers hebben zich over de kwestie gebogen. Zij geven toe dat de substantie in de koker wel degelijk bloed is, maar hechten wel weinig belang aan de symbolische waarde van het mirakel.

Volgens hen is er sprake van een chemisch proces, 'thixotropie', waarbij de viscositeit van een thixotropische vloeistof stijgt wanneer deze niet meer beweegt.

Nu in het nieuws