Olieprijzen zouden stagneren rond 60 dollar

De olieprijzen zouden op middellange termijn rond de zestig dollar stagneren. Alleen een vermindering van de vraag zou de prijzen aanzienlijk kunnen doen dalen.

Belga

Dat staat maandag in het maandelijkse rapport van het Centre for Global Energy Studies (CGES).

Volgens dat studiecentrum zijn de prijzen van ruwe olie ongevoelig geworden voor het productieniveau van ruwe olie en worden ze omhoog gestuwd door het gebrek aan raffineercapaciteit en een voortdurend stijgende vraag, zelfs al lijkt deze te vertragen.

"Wat het aanbod betreft, is er geen oplossing voor deze periode van hoge olieprijzen", aldus het rapport, dat ook bemerkt dat de prijzen van ruwe olie "niet meer reageren als voordien" op de niveaus van de beschikbare ruwe olie, en vat de situatie samen als: "de markt wil producten, geen ruwe olie".

"Ondanks de overvloed aan ruwe olie op de markt, worden de prijzen hoog gehouden door de erg kleine voorraden van bewerkte producten en door de knelpunten in het productieproces", aldus de CGES.

"Het lijkt erop dat alleen een vermindering van de vraag verandering kan brengen en de moeilijkheden met de raffineercapaciteit kan verkleinen", meent het rapport.

Als de vraag niet aanzienlijk daalt, zal een vat gemiddeld 56,8 dollar kosten in 2005 en 59,5 in 2006, volgens de CGES.

Nu in het nieuws