Tienduizenden toeristen op de vlucht voor Rita

Tienduizenden toeristen en bewoners van de "Keys", de eilandjes ten zuiden van Florida, hebben van de autoriteiten het bevel gekregen daar weg te gaan in verband met de naderende tropische storm Rita.

Omstreeks 20.00 uur Belgische tijd haalde Rita maximale windsnelheden van 112 km per uur, wat ongeveer 6 km te weinig is om het predikaat "orkaan" te krijgen. Dat zou in de komende 24 uur gebeuren, wanneer het natuurgeweld zich tussen Cuba en de Keys zou gaan bevinden.

Maandag om 14.00 uur Belgische tijd bevond de tropische storm zich nog 380 km ten zuidoosten van de Bahama's en schoof aan 15 km per uur westnoordwest op. De Bahama's kregen al hevige regenval en wind te verwerken.

Het voorspelde traject kan Rita naar Texas leiden, waar vele slachtoffers van de orkaan Katrina een onderkomen hebben gevonden.

De autoriteiten hebben waarschuwingen verpreid voor delen van Florida (zoals Miami-Dade) en voor de Keys. Gouverneur Jeb Bush heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor de staat Florida kan toezien op evacuaties en een beroep kan doen op de Nationale Garde.

Rita is al de zeventiende tropische storm van het seizoen. Terwijl de Golfkust nog steeds kampt met de naweeën van Katrina reageerde president George Bush reeds op de nieuwe dreiging. "Er bestaat groot gevaar dat deze storm nog meer overstromingen in New Orleans zal veroorzaken", zo citeerde CNN het Amerikaanse staatshoofd.

Nu in het nieuws