Seraing heropent jacht op everzwijnen

Print
Na twintig jaar wordt er in de regio rond Seraing opnieuw gejaagd op everzwijnen. Deze vertonen zich steeds vaker in woongebieden, waar ze grote schade aanrichten.
De everzwijnenjacht moet het aantal everzwijnen in Wallonië terugbrengen tot zijn normale proporties. Momenteel wordt in Seraing onderzocht hoe erg de aangerichte schade precies is en welke gebieden het ergst getroffen zijn. Geschat wordt dat ongeveer 60 tot 70 everzwijnen rondzwerven in de buurt van de toeristische en woongebieden, terwijl ze eigenlijk thuishoren in de Ardense bossen.

Door de schade die ze aanrichten en door het risico op ongevallen, wordt de jacht op de everzwijnen na twintig jaar opnieuw geopend. Drie jaar zal er op de dieren gejaagd worden, zodat hun aantal opnieuw normale proporties kan aannemen. Mogelijk kan die periode verlengd worden tot negen jaar.

De everzwijnen hebben zich de voorbije twintig jaar goed aangepast aan hun omgeving. Ze voeden zich met maïs, die vaak in woongebieden te vinden is, en doordat ze goed gevoed zijn, planten ze zich ook goed voort. Jaarlijks kan een goed gevoed vrouwtje 14 tot 16 kleine everzwijntjes krijgen. Het probleem situeert zich niet alleen in Seraing, maar is verspreid over heel Wallonië.

.

Nu in het nieuws