Antwerpen Autovrij opnieuw groot succes

Print
Duizenden mensen genoten zondag te voet of met de fiets van de tweede editie van Antwerpen Autovrij dit jaar. Daarbij droomden sommigen weer van een autoluwe binnenstad.
Tussen 10u en 18u werden auto’s geweerd in het gebied tussen Leien en Scheldekaaien, Leopold De Waelplaats en Brouwersvliet. Het mooie weer lokte veel volk naar de stad. Er waren verschillende wandel- en fietsroutes en op vier plekken waren picknickplaatsen ingericht. Opmerkelijk was dat ook veel jeugdverenigingen de weg naar de autovrije binnenstad hadden gevonden.

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a) is de tijd rijp om na te denken over autoluwe stadsdelen. ”Ik ben ervan overtuigd dat de bevolking dat wil. We moeten meer en meer gaan denken in termen van autoluwe stadsdelen. Door enkele ingrepen in de infrastructuur kan je een vermenging krijgen van fiets-, auto- en voetgangersverkeer. Alleen al het invoeren van een zone 30 of in sommige gevallen een zone 50 moet al heel wat kunnen verbeteren voor de mobiliteit van iedereen.”

”Of de steden daar klaar voor zijn, is een andere vraag. Het openbaar vervoer moet eigen beddingen krijgen, willen we alles vlot laten verlopen. Maar het is nog belangrijker om iets aan de mentaliteit van de mensen te doen. Je moet niet per se met je auto tot voor de deur van een winkel rijden”, meent de minister.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Ludo Van Campenhout (VLD) reageert voorzichtig op de vraag naar een autoluwe binnenstad. ”Het mag nooit een doel op zich worden. We willen delen autoluw maken, waar dat een meerwaarde biedt aan de bewoners en de middenstand. Het is belangrijk om rond de binnenstad een cirkel van parkeergarages te hebben. Daar zijn we trouwens volop mee bezig aan de Leien, op het Eilandje en aan het nieuwe gerechtsgebouw.” In 2006 zijn er drie autovrije zondagen gepland: 6 en 27 augustus en 17 september.

.

Nu in het nieuws