Filip Meirhaeghe schreef boek 'Positief' als therapie

Een jaar en anderhalve maand nadat mountainbiker Filip Meirhaeghe bekendmaakte dat hij stopte met koersen omdat hij positief was bevonden op het gebruik van EPO, stelde hij woensdag in dezelfde zaal in een wegrestaurant in Nazareth zijn boek 'Positief' voor.

Belga

De 34-jarige Oost-Vlaming bevestigde er ook dat hij aan het trainen is om opnieuw in competitie uit te komen eens zijn schorsing van 15 maanden afgelopen is (op 14 januari 2006).

Meirhaeghe werd bij een controle op 25 juni 2004 in het Canadese Mont Sainte-Anne positief bevonden op EPO; een goede maand later, op 29 juli, bekende hij dat hij het product genomen had, en zette hij een punt achter zijn carrière.

'Positief. Een bloedstollende autobiografie over topsport' begint met het verhaal van die periode, blikt dan terug op de hele carrière van Meirhaeghe, vertelt daarna hoe hij de EPO kocht en sluit af met de periode na juli 2004. "In het boek staat absoluut veel meer dan wat in de kranten stond", vertelde Frank Demets, die samen met Meirhaeghe het boek schreef, woensdag op de voorstelling. "Ietwat overdreven gesteld is het een roman over topsport."

"Het voorbije jaar was enorm zwaar", begon Meirhaeghe, "maar misschien is het goed dat het me overkomen is. Ik heb alleszins geen spijt van mijn bekentenis; voor mij was dat de enige juiste aanpak. Het afgelopen jaar heeft goede zaken opgeleverd, en het zal alleszins zijn vruchten afwerpen. Ik ben nog dezelfde Filip Meirhaeghe, maar ik ben verder geëvolueerd. Het boek is zeker een soort therapie geweest. Sinds het af is, voel ik me weer beter. Het is beter dan naar de psycholoog gaan."

"Mede door het boek zie ik weer toekomst, en in die toekomst hoop ik weer te koersen", bevestigde Meirhaeghe zijn wil om terug te keren in het peloton. "Ik ben weer aan het trainen op schema's en ik heb ook twee sponsors, de Groep Versluys en Biodynamics, die me zullen steunen als ik weer begin. Zo kan ik zeker al een mecanicien en een verzorger meenemen. Een definitieve beslissing heb ik evenwel nog niet genomen, want het is mogelijk dat ik toch niet herbegin als ik de vereiste conditie niet te pakken krijg of als ik me bijvoorbeeld over twee maanden niet goed voel. Wel zeker is dat het een eenmansteam wordt".

"Mijn sponsor Bart Versluys zou me graag nog eens op de Olympische Spelen zien, maar normaal rijd ik nog twee seizoenen", blikte Meirhaeghe wat verder vooruit. "Ik hoop op prestaties in het eerste jaar, maar ik vrees dat die er nog niet zullen zijn. Ik heb mijn lichaam 10 maanden verwaarloosd, dus ik moet het nu de tijd geven. Veel mountainbikers stoppen op mijn leeftijd, dus het wordt niet simpel om terug te keren. Als ik uiteindelijk weer top-10 haal in de Wereldbeker, zal ik heel tevreden zijn".

Op de vraag of hij bij zijn terugkeer aan de dopingverleiding zal kunnen weerstaan, antwoordde Meirhaeghe resoluut positief. "Ik ga niet meer dezelfde fout maken om doping te nemen. Ik wil niet meer het risico nemen dat ik nog zo'n jaar moet meemaken".

'Positief' van Filip Meirhaeghe en Frank Demets is uitgegeven bij Davidsfonds/Leuven, bevat 240 pagina's en is te koop voor 16,95 euro.