Varkens kunnen waarschijnlijk ziekenhuisbacterie overdragen

Print
Het ziet ernaar uit dat varkens de ziekenhuisbacterie MRSA kunnen overdragen op mensen. Dat heeft professor Voss van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen maandag bekendgemaakt.
In dat ziekenhuis zijn drie gevallen bekend van mensen die een vrij unieke MRSA-stam hadden en die elk in contact stonden met varkens. Het gaat om twee boeren en een dierenarts, die elk ook weer familieleden hebben besmet met de bacterie. In één geval raakte ook een verpleegkundige van het ziekenhuis besmet. Het ziekenhuis legde het verband tussen de patiënten en hun contacten met varkens. Inmiddels is besloten dat ziekenhuizen binnenkort alle MRSA-dragers naar hun beroep vragen. Daarnaast zal de overheid een steekproef uitvoeren bij varkens om te kijken hoe vaak deze stam voorkomt bij varkens. Voss noemde het nog te vroeg om ook alle varkenshouders te screenen. Hij vindt de ontdekking niet alarmerend, maar wel "wetenschappelijk interessant".

Mocht toekomstig onderzoek uitwijzen dat varkens een groot risico voor MRSA-besmetting bij mensen vormen, dan is er volgens Voss nog geen reden om varkensvlees in de ban te doen of dieren te ruimen. "Er zijn voldoende mogelijkheden om besmettingen met boeren te beperken. Varkenshouders beschermen zich bij contacten met de varkens nu ook al tegen overdracht van ziekten." Het Nederlandse Centraal Instituut voor Dierziekte Controle in Lelystad is wel bezorgd. "Varkens leven in Nederland met miljoenen dicht bij elkaar. De zorg is dat er zo een biologisch reservoir van MRSA kan ontstaan.", luidt het.

.

Nu in het nieuws