Man krijgt zes jaar cel voor elf straatovervallen

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag Davor G. veroordeeld tot zes jaar cel voor elf brutale straatovervallen die hij tussen 22 maart en 11 april pleegde in de omgeving van de Dambruggestraat in Antwerpen.

Soms voerde hij de overvallen alleen uit, maar meestal was hij in het gezelschap van een of meerdere kompanen. Ze gingen daarbij steeds op dezelfde manier te werk. De slachtoffers werden bedreigd met een zilverkleurig pistool en moesten telkens hun gsm en portefeuille afgeven. Bij twee van de overvallen maakten de daders zich uit de voeten met een lichtgrijs voertuig.

Op 10 april liep een overval bijna verkeerd af. De beklaagde had in de Diepestraat de handtas van een vrouw afgerukt. Haar echtgenoot zette echter de achtervolging in en kon de dader vastgrijpen toen die in de vluchtauto wilde springen. Daar zaten drie van zijn kompanen op hem te wachten. De echtgenoot wilde van geen wijken weten en bleef zich aan hem vastklampen. Uiteindelijk moest hij hem loslaten toen de bestuurder van het voertuig plankgas gaf.

Negen dagen later, op 19 april, merkte een politiepatrouille de bewuste wagen op. Davor G. zat achter het stuur en werd gearresteerd. Zijn kompanen zijn nog steeds voortvluchtig. In het voertuig troffen de speurders een stukje riem aan van de handtas die hij op 10 april had afgerukt.

De beklaagde werd in een verhoorkamer opgesloten in afwachting van een reeks spiegelconfrontaties met zijn slachtoffers. Hij zag zijn kans schoon en ontvluchtte het politiekantoor via een raam. In een wanhopige poging om uit handen van de politie te blijven, probeerde hij in te breken in een huis in de buurt. Maar de bewoner betrapte hem en er ontstond een schermutseling. Davor G. koos eieren voor zijn geld en vluchtte verder.

In de Langstraat sloeg hij een raam van een woning aan diggelen en drong zo naar binnen. Hij vluchtte langs de achterdeur naar buiten om zijn achtervolgers af te schudden. Hij belandde daarop terug aan het politiekantoor in de Maréestraat, waar een agente hem probeerde tegen te houden. De vrouw kreeg een slag in het gezicht. Enkele toegesnelde collega's konden hem uiteindelijk overmeesteren.

De beklaagde gaf het merendeel van de feiten toe, maar ontkende dat hij de agente had geslagen. Hij was simpelweg tegen haar 'opgebotst'. De rechtbank dacht er echter anders over en achtte ook dat feit bewezen.

Nu in het nieuws