Truiense burgemeester neemt uitwijzingsbeleid op de korrel

Burgemeester van Sint-Truiden en senator Ludwig Vandenhove (sp.a) stelt zich vragen bij het gevoerde uitwijzingsbeleid.

Hij heeft in dat verband aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) en minister van Maatschappelijke Integratie Christian Dupont om een oplossing voor de problematiek van de uitwijzigen gevraagd.

Vandenhove vraagt onder meer dat federale politiemensen aan Sint-Truiden toegewezen worden voor de uitoefening van politionele taken in het asielcentrum van Bevingen in Sint-Truiden. Dat laat hij vrijdag in een mededeling weten.

In het asielcentrum van Bevingen deden zich de voorbije weken een aantal incidenten voor met families die uitgewezen werden. Die problemen zijn volgens Vandenove te wijten aan het feit dat de verwijderingen van de uitgeprocedeerde asielzoekers in Sint-Truiden anderhalf jaar geleden stopgezet werden en dat er in de uitwijzingsbevelen vaak administratieve onvolkomenheden zitten.

"Wij vernemen nu, en dat is voor ons totaal onbegrijpelijk, dat er een omzendbrief zou uitgevaardigd worden, waarbij uitgeprocedeerde asielzoekers eerst nog eens uitgenodigd worden om deze aangelegenheid toe te lichten. Uit ervaring weet ik dat dit meestal tot vluchten in de illegaliteit leidt. Vandaar dat ik aandring op een snellere behandeling van de asielprocedures", zo stelt de Truiense burgemeester.

Vandenhove vreest er naar eigen zeggen ook voor dat de federale politieagenten die momenteel aan het lokale politiekorps toegewezen zijn om taken uit te voeren die aan het asielcentrum gerelateerd zijn, in het kader van de oprichting van het interventiekorps aan het interventiekorps zullen toegewezen worden en niet meer specifiek zouden werken voor de lokale politiezone. "Dit zou niet alleen onbegrijpelijk, maar ook onaanvaardbaar zijn. Ik heb minister Dewael gevraagd om hiervoor dringend een oplossing te zoeken", zo luidt het nog.

Nu in het nieuws