Hasselts gerecht rolt wapensmokkel op

Print
Bij het blootleggen van een criminele organisatie inzake wapensmokkel en -handel hebben speurders van de Hasseltse GDA en andere lokale en federale politiediensten 54 oorlogswapens in beslag genomen.
Daar zaten onder meer twee P90's machinegeweren en negen Five-seveN handvuurwapens van hetzelfde kaliber met een zeer grote penetratiekracht bij, die bij FN in Herstal geproduceerd worden. Ze zijn niet in de handel verkrijgbaar.
Bij de vestiging van FN in Zutendaal verdween munitie. De agenten pakten dertien personen op. De Hasseltse onderzoeksrechter heeft er intussen vijf aangehouden.
Aan de actie vrijdagochtend namen 150 politieagenten deel. Ze vielen binnen op 30 plaatsen in de gerechtelijke arrondissementen Hasselt en Tongeren, in de Kempen, het Leuvense, Luik en Verviers. De gestolen wapens werden doorverkocht in het criminele milieu. De Hasseltse GDA met gerechtelijk directeur Luc Valkenborg en de Hasseltse procureur des konings Marc Rubens gaven vrijdag uitleg bij het oprollen van de illegale wapenhandel in de gebouwen van de GDA op de Rijkelstraat. Enkele opgepakte personen hielden zich ook bezig met het kweken van cannabis. Er zijn drie cannabisplantages ontmanteld. Er zijn vijf personenauto's, waaronder een Corvette, een aanhangwagen met een quad en een som van 11.000 euro in beslag genomen. Bij de actie zijn 21.000 patronen voor de P90 en de Five-seveN handvuurwapens aangetroffen. Daarnaast was er een in beslagname van 12.000 stuks allerhande patronen.
Op de illegale markt wordt een patroon voor 4 euro per stuk verkocht. De P90 en Five-seveN wapens kosten zo'n 1.000 euro en worden in het illegale circuit maal tien verkocht. Het handvuurwapen Five-seveN wordt alleen gebruikt door buitenlandse politiediensten. "Het is een zeer bijzondere vondst. Het criminele milieu is een zware slag toegebracht," aldus procureur Rubens.
Bij het smokkelen van de wapens en munitie zijn veiligheidsagenten van FN betrokken. Of ook politiemensen een rol hebben gespeeld, moet verder onderzoek uitwijzen. De GDA van Hasselt heeft gedurende tien maanden het onderzoek gevoerd, waarbij duidelijk werd dat Limburg de draaischijf vormde voor de wapensmokkel.

.

Nu in het nieuws