Radiospotjes moeten veiligheid op de wegen verhogen

Print
Van maandag 12 september tot zondag 25 september zullen er op verschillende radiozenders vier spotjes te horen zijn met tips voor veilig vrachtvervoer. Deze sensibilisatiecampagne maakt deel uit van het actieplan 'Acht voor Vracht' van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt.
"De bedoeling van dit totaalplan voor het vrachtvervoer is de veiligheid op onze wegen te verhogen en een vlotte doorstroming van het verkeer te garanderen", zo luidt het vrijdag in een persbericht van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV).

Twee spotjes zijn gericht naar de automobilisten en twee naar de vrachtwagenbestuurders. "Via deze spots willen we de verstandhouding tussen beide weggebruikers verbeteren", zo klonk het nog. "We mogen de vrachtwagenchauffeurs niet zien als vijanden op de weg. De bedoeling van deze campagne is zorgen dat er wederzijds respect ontstaat tussen beide partijen", aldus minister Landuyt.
De campagne houdt vier vuistregels voor veiligheid in: pas je snelheid aan bij op- en afritten, gebruik tijdig je richtingaanwijzers, bewaar een veilige afstand en haal niet onnodig in.

Op de website www.ikbenvoor.be kunnen automobilisten en vrachtwagenchauffeurs vanaf 12 september ook hun hoffelijkheid in het verkeer testen. Aan de hand van tien vragen wordt gemeten hoe veilig hun rijgedrag is ten opzichte van elkaar. Beide acties lopen in samenwerking met het BIVV, de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en de transportsector.
"Omdat sensibilisering en handhaving hand in hand gaan" volgen er aansluitend op deze campagne van eind september tot eind oktober ook extra controleacties waarbij rij- en rusttijden, snelheid, overbelading en het respecteren van de tussenafstanden zullen gecontroleerd worden.

De transportorganisaties Febetra, UPTR (Unie van Professionele Transporteurs en Routiers) en SAV (Koninklijke Beroepsorganisatie van de Vlaamse Goederentransport Ondernemers en Logistieke Dienstverleners) zullen samen met het Verbond van Belgische Ondernemers (VBO) de transportbedrijven, bedrijven die rijden voor eigen rekening en buitenlandse chauffeurs hierover inlichten.

.

Nu in het nieuws