Antwerpen schaft vestigingstaks af

Print
De vestigingstaks voor de Antwerpse gezinnen wordt vanaf 2006 afgeschaft. Het Antwerpse schepencollege moet vandaag normaal definitief het licht op groen zetten voor het voorstel, maar politiek lijkt er alvast geen kink meer in de kabel te zullen komen.
BR>
Gezinnen betalen in Antwerpen jaarlijks 24,79 euro aan vestigingstaks, alleenwonenden 12,39 euro. Ook bedrijven betalen een vestigingstaks van minimum 198,31 euro. In totaal wordt de opbrengst van de taks voor dit jaar geraamd op 17,7 miljoen, waarvan 3,6 miljoen uit de bijdragen van de particulieren.

In het bestuursakkoord staat dat de coalitie streeft naar een afschaffing van de vestigingstaks. De voorbije jaren kwam het idee bij de begrotingsbesprekingen telkens naar boven maar bleek het financieel niet haalbaar.

Zo pleitte Groen! eind vorig jaar nog om in ruil voor de taks een pak gratis afvalzakken aan de bewoners te geven. Zover kwam het niet. In het laatste jaar van de legislatuur geeft het strikte financiële beleid van de voorbije jaren nu klaarblijkelijk de budgettaire ruimte voor de afschaffing van de taks voor particulieren. Schepen van Financiën Luc Bungeneers wou gisteren geen commentaar te geven.

Het schepencollege moet vandaag de knoop doorhakken. Technisch zou de zaak eventueel nog een weekje kunnen worden uitgesteld maar rond de afschaffing bestaat een politieke consensus.

.

Nu in het nieuws