Antidepressivum Seroxat doet zelfmoordneigingen toenemen

Seroxat, een van de in Groot-Brittannië meest voorgeschreven antidepressiva, leidt tot een toename van zelfmoordneigingen onder patiënten.

Dat meldt de Britse krant The Times maandag op basis van een Noorse studie. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Oslo, waarvan de resultaten in het Britse vaktijdschrift BMC Medicine zijn gepubliceerd, ligt het aantal zelfmoordpogingen zevenmaal hoger bij patiënten die Seroxat gebruiken dan bij patiënten die een placebo slikken. Zelfmoordgedachten komen driemaal zo vaak voor bij patiënten die het medicijn gebruiken.

Het onderzoek vond plaats onder 1.500 patiënten, voorafgaand aan de introductie van het middel op de markt, begin jaren negentig. Volgens The Times is door verschillende organisaties om stopzetting van de verkoop van het middel gevraagd. GlaxoSMithKline, de producent van Seroxat, en de Britse geneesmiddelenautoriteit hebben het middel verdedigd. Volgens hen levert het antidepressivum meer voor- dan nadelen op. In 2004 werd Seroxat in Groot-Brittannië zo'n 2,4 miljoen keer voorgeschreven, aldus The Times.

Nu in het nieuws