Mysterieuze "Piano Man" hield iedereen maanden voor het lapje

De mysterieuze "Piano Man" is uit een Britse psychiatrische instelling ontslagen en vertoeft nu in Duitsland, zo hebben Britse media maandag gemeld. De man heeft toegeven een monumentale grap te hebben opgezet.

In april werd een man met doorweekte kleren aangetroffen op een strand nabij Sheerness, aan de Britse Kanaalkust. Hij werd overgebracht naar een psychiatrische kliniek in Kent, maar zijn identiteit bleef onduidelijk. Zijn foto ging de wereld rond. Hij kreeg de bijnaam "Piano Man" omdat hij volgens berichten het verplegend personeel vermaakte met een merkelijk talent voor klassieke recitals. Wanneer artsen hem pen en papier gaven, maakte hij gedetailleerde tekeningen van een piano.

Er kwamen talloze claims over zijn identiteit binnen, die allemaal vals bleken. Zo werd onder meer gezegd dat hij een Franse straatmuzikant was en een uitstekend Tsjechisch pianist. Er was ook de denkpiste dat hij een Noor was omdat hij Oslo op een kaart aanwees en omdat er op het tijdstip van zijn "ontdekking" een Noors schip in de buurt zou zijn geweest. De aap kwam echter vrijdag uit de mouw. Volgens de krant Daily Mirror kreeg een verpleegster op haar routineuze vraag "wil je nu praten" een bevestigend antwoord. Hij vertelde dat hij een Duitser was die in Parijs had gewerkt, maar daar zijn job had verloren. Zijn vader heeft een boerderij in Duitsland en hij heeft twee zusters.

Naar eigen zeggen is hij met de Eurostar naar Engeland gereisd en wou hij zelfmoord plegen toen de politie hem op het strand aantrof. Hij was het gewend met psychiatrische patiënten te werken en wendde enkele van hun karakteristieken aan om de Engelse psychiaters op het verkeerde been te zetten in verband met zijn vermeende ziekte.

De Mirror onthulde nu ook dat hij op de piano maar één noot doorlopend kon spelen. Hij maakte enkel maar een tekening van een piano omdat dit het eerste was wat bij hem opkwam. In het weekeinde werd hij uit het psychiatrisch ziekenhuis ontslagen en reisde hij naar Duitsland terug. In verband met een mogelijke vervolging en medisch geheim is zijn identiteit niet bekendgemaakt. De medische autoriteiten wilden ook geen verdere commentaar geven op het bericht, aldus de BBC. Officieel luidt het dat de grote blonde man "mocht beschikken vanwege een merkelijke verbetering in zijn toestand".

Naar verluidt zou het ziekenhuis denken aan een schadeclaim voor de verloren tijd en energie. Die claim zou honderdduizenden euro's kunnen bedragen.

Nu in het nieuws