Ontruiming Gazastrook voltooid

Print
Alle joodse nederzettingen in de door Israël sinds 1967 bezette Gazastrook zijn ontruimd. Dat heeft woordvoerder Avi Zelba van de Israëlische politie maandag in de late namiddag meegedeeld.
De mededeling van Zelba volgt op de evacuatie maandag van de laatste illegale nederzetting in Gaza, die van Netzarim. Op precies één week tijd zijn bij de uitvoering van Ariel Sharons plan tot "eenzijdige terugtrekking" 21 nederzettingen ontruimd.
Ondanks het joodse initiatief willen de Palestijnen het juridische statuut "bezet gebied" voor de Gazastrook behouden. Dat verklaarde maandag de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser al-Qidwa. Hij reageerde daarmee op het idee van zijn Israëlische ambtgenoot Sylvan Shalom om de VN-Veiligheidsraad te vragen via een resolutie het einde van de joodse bezetting van de Gaza uit te roepen. Israël wordt als een bezettingsmacht van de Gazastrook (en de Westelijke Jordaanoever) beschouwd door de VN, het Internationale Gerechtshof in Den Haag en zelfs het eigen Hooggerechtshof. Het uitroepen door de internationale gemeenschap van het einde van de Israëlische bezetting van Gaza zou de joodse staat ontheffen van zijn verplichtingen als bezetter (beschermen van de burgerbevolking, voorzien in essentiële behoeften inzake gezondheid, onderwijs en voeding).

.

Nu in het nieuws