De Koninck opent brouwershuis

De Antwerpse brouwerij De Koninck heeft nu weer haar eigen brouwershuis: in de Boomgaardstraat, op een boogscheut van de brouwerij zelf, opent dinsdag Afspanning De Hand. En de uitbaters pakken meteen uit met dríé primeurs. Wat dacht je van een De Koninck-kaasje, een De Koninck-paté én een De Koninck-brood?

"Kijk", wijst Ben Haagdoren naar de gaatjes in de kaas. Samen met Bruno Van Hoeck is Ben de uitbater van het nieuwe brouwershuis. "Die komen erin door het gisten van het bier." Want net zoals de paté en het brood, is de De Koninck-kaas bereid met het gerstenat van De Koninck. "Een artisanaal bedrijfje heeft het voor ons gemaakt", vertelt Ben. "Heel lekker, vooral met wat mosterd." De De Koninck-boterhammen zijn maar één lekkernij op de kaart van het brouwershuis. "Zo hebben we ook 'ribbekes De Hand' en 'mosselen op zijn Antwerps'", lacht Ben. "Bereid met De Koninck-bier natuurlijk." Maar wie niet zo van bier houdt, komt ook aan zijn trekken. Want er staan ook 'gewone' snacks, salades en pasta's op het menu.

Met de bouw van het brouwershuis werd gestart in het voorjaar van 2004. Op de hoek van de Boomgaardstraat en de Haringrodestraat had De Koninck nog drie huisjes staan. In één huisje was lang geleden het piepkleine cafeetje Paddock gevestigd, de andere twee deden dienst als opslagruimte voor de brouwerij. De Koninck liet de tussenliggende muren slopen en kreeg zo een ruimte van 270m2 en een terras van 64m2. Ideaal voor een brouwershuis: een café vàn de brouwerij, zoals vroeger elke brouwerij zijn eigen café had. Een naam voor het brouwershuis was ook snel gevonden: 'De Hand' is de vroegere naam van de brouwerij, het handje vind je trouwens nog steeds terug in het logo van de De Koninck-bieren én op de grenspaal die vlak bij de brouwerij staat.

Afspanning De Hand mikt op een breed publiek. De toeristen en de De Koninck-fans die op zoek zijn naar een perfect getapt bolleke bijvoorbeeld, maar ook de zakenlui uit de buurt zijn welkom. "Speciaal voor hen serveren we ontbijt", vertelt Ben. "En zakenlunches verzorgen we natuurlijk ook." 's Avonds kan je in Afspanning De Hand terecht voor het diner en lekker blijven plakken kan in de loungebar. Zo vlak bij de brouwerij heeft Afspanning De Hand nog een troef: "Na 17u en in het weekend mogen de klanten de parking van de brouwerij gebruiken", zegt Ben. "Dus kunnen ze altijd voor de deur parkeren."

Nu in het nieuws