Vogelpest: EU-Commissie blijft ophokplicht overbodig vinden

Er komen op EU-niveau (voorlopig?) geen extra maatregelen tegen de vogelgriep. Dit heeft de Europese Commissie meegedeeld.

Donderdag is er wel een vergadering met nationale experten, maar dat is enkel om informatie uit te wisselen. Nieuw-Zeeland en Australië liggen aan het einde van de trekroute van vogels uit het oosten van Azië, waar de vogelgriep het meest verspreid is. Nochtans hebben beide landen in de afgelopen jaren geen enkel probleem gehad met de gevreesde ziekte.

Met dit argument relativeert de Commissie de gevaren waarvoor in Nederland en nu ook in Duitsland gevreesd wordt. Daarom volstaat de ban op vlees, pluimen en levend gevogelte uit de getroffen landen. De Commissie meldt ook dat de gemelde uitbraak nabij de Kaspische Zee vals alarm was. De Commissie bevestigt wel dat de EU-lidstaten niet echt klaar zijn om een pandemie (grote epidemie) op te vangen. Sinds een twee jaar wordt daaraan gewerkt, samen met de lidstaten. Die moeten allen een nationaal griepplan opmaken, en met de farmaceutische industrie afspraken maken over voldoende vaccins.

Nu in het nieuws